БОШЊАЧКИ РАТНИ КОМАНДАНТ: Моји муслимани су ми нудили паре да не говорим шта се десило у Сребреници!

Хакија Мехољић, ратни командант бошњачке полиције у Сребреници и један од протагониста филма „Сребреница – издани град“, у којем је сведочио о морбидној понуди Алије Изетбеговића да се интервенција НАТО против Срба испровоцира покољем 5.000 сребреничких Бошњака, тврди да је у прошлости добијао баснословне новчане понуде само да би држао језик за зубима!

У интервјуу за Пресс РС Мехољић истиче да скоро свакодневно добија претеће поруке бошњачких екстремиста, откад је у поменутом документарцу изнео своју верзију трагичних догађаја из лета 1995. године.

– У овој је..ној држави глава се губи и због много мањих ствари од оних које сам ја изрекао у норвешком документарцу. Без обзира на све и даље стојим иза сваке речи коју сам изговорио! Сребреничане је издало тадашње бошњачко руководство на челу са Алијом Изетбеговићем – тврди Мехољић.

Ваше сведочење о фамозном састанку делегације из Сребренице с Алијом Изетбеговићем изазвало је најоштрије осуде у великом делу бошњачке јавности. Плашите ли се за своју безбедност?

– Одлучио сам да истину коначно истерам на чистац и у томе нико не може да ме спречи. Знам да ми је глава у торби, али се никог не плашим.

Да ли имате још нека сазнања о плану који вам је Алија Изетбеговић изнео у сарајевском „Холидеј ину“, откривши да му је Бил Клинтон предложио да „четници побију 5.000 муслимана“ како би се Запад приволео на војну интервенцију против Срба?

– Можете ли гарантовати безбедност мојој породици па да онда причамо о свему што вас занима?!

То значи да се, ипак, плашите!

– Не плашим се за себе, али ја имам децу. У игре око Сребренице биле су уплетене бројне крупне зверке.
Мислите на људе из тадашње америчке администрације?

– Ја не знам да ли је Клинтон заиста понудио Алији да буде побијено 5.000 Бошњака, али знам да ми је Алија то тако пренео. Уосталом, нема сумње да су у паду Сребренице велику улогу одиграле Западне силе. Без њиховог одобрења то није могло да се догоди.

Зашто други Бошњаци не смеју отворено да говоре о стварима које сте открили у норвешком документарцу?

– Још једном вам понављам да се људи боје! И данас, као што је био случај и пре 16 година, сви смо само обични пиони у игри у којој главне потезе повлаче велике силе.

Да ли је неко од тадашњег бошњачког војног и политичког врха из Сребренице добио новац како би пристао да жртвује своје сународнике?

– То не знам. Само знам да су мени у прошлости нудили баснословне паре само да не причам о детаљима састанка с Изетбеговићем!

Ко вам је нудио новац?

– Мора да се шалите?!

Зашто бих се шалио?

– Опет вас питам да ли можете да заштитите моју породицу? Пошто не можете, боље је да о неким стварима ћутим.

Да ли је Насер Орић знао за договор између Изетбеговића и Клинтона? Чињеница је да је он само неколико месеци пре него што је Војска РС ушла у Сребреницу напустио град под више него сумњивим околностима.

– Драги пријатељу, овде се главе губе због ситница. И овако имам довољно проблема због искреног сведочења о ономе шта се заиста догађало у „Холидеј ину“. Не требају ми нове заје…ције.

Имате ли сазнања да су појединци из тадашњег врха РС знали за договор Клинтона и Изетбеговића? Ако су знали, како је могуће да су тако наивно упали у припремљену замку?

– Мислим да је одређени број људи знао шта се спрема. Видите, кад смо хеликоптером УНПРОФОР-а из Сребренице кренули у Сарајево на састанак са Изетбеговићем, добили смо гаранције власти РС да можемо безбедно да се спустимо у Хан Пијесак, па да потом војним транспортерима будемо пребачени до „Холидеј ина“. Што време више пролази, све сам ближе уверењу да је тај несрећни рат био обична намештаљка у игри моћника који су одлучивали о нашим судбинама као да је реч о мравима. Док смо се ми међусобно мрзели, убијали и клали, они горе су све то посматрали као прилику за одличан бизнис.

Питао сам Изетбеговића да ли је луд

У филму „Сребреница – издани град“ Мехољић је до танчина изнео детаље разговора, који је делегација из Сребренице у септембру 1993. године водила са Алијом Изетбеговићем у сарајевском хотелу „Холидеј ин“.

– Ми смо дошли хеликоптером на аеродром, а са аеродрома смо ушли у транспортер који нас је довезао до „Холидеј ина“. У просторији за састанке био је велики сто. За њим је седео председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић. Рећи ћу, изворно, оно што нам је рекао председник Изетбеговић: „Драги моји Сребреничани, како сте?“ „Добро је, како сте ви председниче?“ „Клинтон ми нуди да четници уђу у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана и тад ће бити војна интервенција НАТО снага на српске положаје у целој БиХ. Шта ви мисилите о томе?“ Ја сам тад скочио и питао га: „Јеси ли ти луд?!“ Ко ће рећи – ти идеш на клање, ти не идеш, ти идеш, и тако то. Били смо фрапирани! Да ли је могуће да ће нас дати и жртвовати? Видели смо издају и од Алије и од међународне заједнице. Постоје само добри и лоши људи. Алија је био лош човек – рекао је Мехољић норвешким новинарима.

Игре око Бихаћа

Да ли је у рату било још трговине територијама?

– Како да не! Ви из Крајине би бар требало то да знате много боље од мене. Не само да се између зараћених страна трговало територијама, већ и животима и оружјем. Пети корпус Армије БиХ у Бихаћу за четири године није могао да мрдне из обруча, а неколико месеци пре потписивања Дејтона за седам дана освојио је више западно-крајишких општина него што су заузели квадрата за све време претходног ратовања! Ствари су јасне за оне који желе да их виде.

(ПрессРС)

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77