ЂУКАНОВИЋ УДАРА НА СРПСКУ ЦРКВУ Спрема се закон о отимању имовине СПЦ у Црној Гори

Нацрт закона о слободи вероисповијести поново је у процедури, односно Влада интензивно ради на овом документу, због чега су се њени представници срели и са званичницима верских организација у Црној Гори.

Потпредседник савета НВО ЦПЦ Стево Вучинић изјавио је како они очекују да ће се нацрт закона у скупштинској процедури наћи у наредних неколико месеци.

“Нацрт Закона о слободи вјероисповијести Венецијанска комисија је одобрила и високо оцијенила. Окосница закона је члан 52 који прописује да сви вјерски објекти и земљиште које користе вјерске заједнице на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, као културна баштина Црне Горе, државна су својина. Вјерски објекти за које се утврди да су изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године, такође, државна су својина”, нагласио је Вучинић за Побједу.

Овом изјавом Вучинић је потврдио намеру НВО ЦПЦ која на сваки начин покушава да отме имовину Српској православној цркви.

Вучинић додаје да је чланом 53 дефинисано да орган управе надлежан за послове имовине, у року од годину од дана ступања на снагу овог закона, утврди верске објекте и земљиште који су, у смислу члана 52 овог закона, државна својина, уради њихов попис и поднесе захтев за упис права државне својине на тим непокретностима у катастар непокретности.

Самозвани потпредседник савета НВО ЦПЦ у интервуу за Побједу, СПЦ назива „Београдском патријаршијом“ претећи да ће се по овом закону СПЦ одузети имовина!

“Неколико претходних чланова рјешавају да се вјерска заједница која је регистрована и дјелује у Црној Гори, не може простирати ван Црне Горе и да се свака вјерска заједница мора регистровати. Тако да ће Београдска патријаршија, која одбија да се региструје у нашој земљи, мада се у Србији регистровала, морати да поднесе молбу за регистрацију црногорској држави. А биће јој законски онемогућена пракса да духовне и власничке компетенције над црквеном имовином, на територијама пљеваљске и херцегновске општине, додјељује епархијама из Херцеговине и Србије Требињској и Милешевској”, рекао је Вучинић.

Подсетимо, нацрт Закона о слободи вероисповијести урађен је још 2015. године, међутим као крајње неприхватљив Митрополија црногорско-приморска тражила је да се исти повуче.

„Одредбама Нацрта закона се тако укида правни субјективитет свих цркава и вјерских заједница, поништавају њихова вјековна стечена права, ограничава и сужава вјерска мисија, спрјечава њихово право да самостално уређују своје унутрашње устројство, омогућава агресивни државни интервенционизам у њихова унутрашња питања, лишавају се законито стечених својинских права над вјерским објектима и десеткованом непокретном имовином која им је остала послије поратне национализације и других видова одузимања имовине, укида досадашњи систем евиденције и уводи систем регистрације цркава и вјерских заједница“, саопштено је тада на округлом столу који је организовала Митрополија.

Такође, треба подсетити да су присталице НВО ЦПЦ прије пар месеци покренули петицију за одузимање манастира и цркава СПЦ. Међу потписницима „петиције“ налазе се и имена Дарка Шуковића, Каћуше Крсмановић.

Извор: in4s.net/

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77