ОСВАНУО СРАМАН ГРАФИТ У ЂАКОВУ У ХРВАТСКОЈ: Поруке мржње уз отроване псе!


Власти у Загребу без икакве реакције на монструозни графит који је освануо на згради у Ђакову. После матурског дивљања екстремисти написали срамну паролу додајући и "свастике"

Ј... ћемо српску ђецу, уз кукасти крст - језиви је графит који је освануо у среду рано ујутро на згради у Ђакову, док су на поплочаном путу лежала два пса одавајући утисак као да су мртви.

Стравичан графит, незабележен и у Хрватској, фотографисао је један грађанин, који је проценио да су пси били омамљени алкохолом током дивљања матураната:

- Напис на зиду на који полиција није реаговала - речи су човека који је снимио графит од којег се леди крв у жилама, а тек после тога је осјечка полиција саопштила да је реч о напису у самом центру Ђакова.

Полицајци су изашли на терен пошто је више часова графит био на зиду куће уз стандардни коментар како се врши истрага која би требала да покаже околности настанка графита и откривање починитеља.

И у Хрватској у којој се бележе стални напади на Србе и исписивање монструозних графита, што је констатовало и Српско народно веће у "Билтену" који је пре неки дан јавно објављен, овако нешто још није забележено. Ако су "на ред" дошла и деца, у овом случају "српска деца", онда је стање на терену постало неодрживо, а однос према националним мањинама алармантан, колико год се званична власт прави да се на том пољу ништа не догађа.Хрватска је, уосталом, пре неколико дана преузела шестомесечно председавање Саветом Европе, а међу приоритетима навела је и заштиту националних мањина, да би само који дан после тога у Ђакову био исписан такав невероватно опасан графит. Зато се најмање може очекивати да бар овај случај са одвратним графитом резултира крајње озбиљном расправом о стању људских права у земљи у којој је све више испада екстремиста, истицања фашистичких и усташких симбола и величања злочинаца из прошлости.

Још је горе ако је графит резултат "лудовања" матураната који су дан пре него што је исцртан кукасти крст и стравична порука на зиду у Ђакову прослављали крај школовања. Иронично, град Ђаково који је организовао славље, похвалио се како је све протекло весело, а да су матуранти "све бољи".

- Деци се усађују вредности па им није потребно последњег дана говорити да треба да паза шта раде - рекла је директорка Економске школе Сњежана Марић, а ако се заиста докаже да је реч о дивљању матураната проблем ће бити још тежи.

Уосталом, на улицама многих хрватских градова матуранти су поздрављали фашистичким поздравом и узвикивали "за дом спремни!".

Исписивање графита подударило се и са захтевом бившег градоначелника Осијека Анте Ђапића да се угасе загребачке "Новости" и да се покрене званична истрага против Српског народног већа које је објавило Билтен "Хисторијски ревизионизам, говор мржње и насиље према Србима", где се види пораст исписивање антисрпских графита у целој Хрватској. Нема града у којем нису прошле године исписивани увредљиви графити - "Србе на врбе", "Срби, марш ван", а Ђапић је тражио да се казне аутори "Билтена" који су пописали све те инциденте за које је ретко ко одговарао?!

ЗАПАЉЕН ДОМ

Пошто су две седмице били код деце у Србији Душан и Мара Новаковић из села Залужница крај Врховина затекли су запаљену кућу и место где су држали стоку. Тек када је стигла полиција установљено је да је реч о намерном пожару, али политичари цео случај ни речју нису споменули.

Извор:http://www.novosti.rs/

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77