ДАН РЕПУБЛИКЕ НЕЋЕ БИТИ РЕПУБЛИЧКИ ПРАЗНИК, ВЕЋ НЕШТО КАО СРПСКА НОВА ГОДИНА

Народна скупштина Републике Српске новим Законом о Дану Републике је спровела одлуку суда БиХ и избрисала 9. јануар из Закона о празницима Републике Српске.

- Након ступања на снагу Одлуке уставног суда БиХброј У3/13 од 26. новембра 2015. године и Рјешења број У3/13 од 7. октобра 2016. године, којима је утврђено је да одредба члана 3. тачка б) Закона о празницима Републике Српске престала да важи, настала је потреба за доношењем овог закона, да би се отклониле могуће штетне посљедице за рад органа и организација - стоји у приједлогу Закона о Дану Републике.

Према закону о празницима, члан 2. тачка б) Дан Републике остаје на списку републичких празника, али се брише да се Дан Републике празнује 9. јануара. Тиме Дан Републике постаје "ад хок празник" какав је Српска нова година, због које се увијек посебно одређује да ли ће се и како обиљежавати, и да ли ће бити нерадни дан.

Занимљива је одредница да је у питању секуларни празник, што је логичка бесмислица, јер шта би друго Дан Републике могао да буде. Ни раније, "крсна слава Републике" није постојала у закону, већ је последица "турбосрбовања" које је дало повода да се покрене апелација Уставном суду, и да он пресуди да је Дан републике постао инситуционализовање слављење вјерског празника.  

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77