Да ли су Срби етнички очишћени из Федерације БиХ?


По попису становништва из 1991. године, на простору ФБиХ живело је око 600.000 Срба, а сада их је, према проценама, око педесетак хиљада. Што се тиче конкретно Сарајева, од предратних 160.000 Срба, остало је мање од десет хиљада и то су углавном људи старији од 65 година

У рушаличким протестима који су се догодили током прошле недеље у више градова Федерације БиХ, Срби нису учествовали што и не чуди пошто се број Срба у Федерацији БиХ готово свакодневно смањује.

Наиме, по попису становништва из 1991. године, на простору ФБиХ живело је око 600.000 Срба, а сада их је, према проценама, око педесетак хиљада. Што се тиче конкретно Сарајева, од предратних 160.000 Срба, остало је мање од десет хиљада и то су углавном људи старији од 65 година.

Када се погледају прелиминарни резултати прошлогодишњег пописа, у БИХ укупно живи 3,8 милиона становника, 48,4 одсто Бошњака, 32,7 одсто Срба, 14,6 одсто Хрвата, док 4,3 одсто становника чине остали.

У Федерацији БиХ живи 1,6 милиона Бошњака, односно 69 одсто, Хрвата је 495.000 или 20,9 процената и 95. 000 или 4 одсто Срба, док шест одсто становништва чине припадници мањинских етничких група.

Ипак, треба напоменути да Агенција за статистику БиХ, која је спровела попис 2013. године још није објавила коначне резултате, иако су они требали да буду доступни јавности средином јануара.

То су све јасни показатељи да је Федерација БиХ етнички очишћена од Срба. Сарајево је само најдрастичнији пример.

Да је у многим сарајевским насељима проведено потпуно етничко чишћење, показује пример насеља Осијек код Илиџе, које је пре рата било готово 100 одсто српско. Сада у њему нема ниједног Србина. Ни у појединим сарајевским школама тренутно нема ниједног српског ђака, а Срби су сведени на минималан проценат и у администрацији ФБиХ!

У институцијама ФБиХ запослен је минималан број Срба, јер се се у пракси не поштује уставна одредба о пропорционалној заступљености. Према званичним подацима институција БиХ, од укупног броја државних службеника у ФБиХ, 66,54 одсто чине Бошњаци, 26,19 одсто Хрвати, а свега 4,26 одсто Срби.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је дошло до драматичног пада броја Срба у Федерацији БиХ, посебно у Сарајеву, што говори о “поштењу“ и намерама бошњачке политике. Додик је рекао да зна да је ситуација, када је реч о броју Срба у ФБиХ, драматична.

– Ситуација је посебно драматична у федералном Сарајеву, где је пре рата живело више од 150.000 Срба, а данас их је у том граду свега 1,2 одсто. Срби су сведени на маргиналну групу. То говори о поштењу – рекао је Додик.

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77