ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛИЈА: Све што се одлагали, ОБАВЕЗНО ЗАПОЧНИТЕ ДАНАС!

Ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Свети Пантелејмон или Свети Пантелија родом је из Никомидије од мајке хришћанке и оца безбожника. Још као младић изучио је лекарске науке, а био је посвећен вери и Христу.

Постоје многи записи о његовим чудотворним излечењима. Излечио је слепог човека који је потом прихватио Христову веру, а љубоморни лекари који су годинама безуспешно покушавали да га излече, оптужили су Пантелејмона за хришћанство.

Изашавши пред суд цара Максимијана, јавно је признао да је хришћанин, а чак је и излечио неког човека и тиме многобројне људе приближио хришћанству.

Цар је светог Пантелејмона ставио на муке, али га је Бог сваки пут излечио.

На крају, на губилишту, Свети Пантелејмон је клекнуо и почео да се моли. Џелат га је ударио мачем по врату, али мач се одбио и поломио. Није успео да му посече главу док се светац није помолио и сам рекао да сад могу да га посеку. Страдао је 304. године.

Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу. Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2 000 година заштитником медицине и фармације.

Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Манастир Светог великомученика и целебника Пантелејмона у Лепчинцу спада у древне светиње тзв. Врањске Свете Горе. Подигнут је у незнаним историјским дубинама у пределу у којем су обитавали и подвизавали се пустиножитељи.

Од 1998. године је женски манстир. Ово свештено место је од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и народних тегоба.

С обзиром да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз сву историју, али и данас, до јавности стижу информације о чудесним исцељењима која се дешавају у овој светињи молитвеним дејством светог Пантелејмона.

За Светог Пантелију народ верује да је брат Светог Илије..

Иначе, ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успешним.

Такође, ако се спремате за пут, крените баш данас.  Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих којима је друм други дом.

У Србији релативно мали број људи овог светитеља слави као крсну славу. Зато, ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77