ДАНАС ЈЕ ТРНОВА ПЕТКА: По народном веровању, ево шта не би сте смели да радите!

Српска православна црква данас празнује дан Преподобне мученице Параскеве Римске – Трнове Петке, заштитнице жена, светитељке која је помагала болеснима и сиромашнима.

Због благости и чуда која је учинила за живота, пред њене мошти и данас долазе верници да моле за помоћ и спас од болести и других животних невоља.

Празник Трнове Петке, као и празници још две светитељки које се празнују у августу – Огњене Марије и Благе Марије, нису црвена слова, али су поштовани у српском народу, а нарочито међу женама. Празником преподобне мученице Параскеве, завршава се мали летњи “циклус женских празника”.

За Трнову Петку кажу и да је женски празник, јер га првенствено празнују жене које данас не би требало да месе, кувају или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке. Према народном веровању на празник Трнове Петке не ради се, да током године не би трнуле руке.

Младе девојке, верује се, данас треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владала слога и мир. Девојчицама се данас облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Ко је Преподобна мученица Параскева?

Данас 8.августа СПЦ прославља Св преподобномученицу Параскеву под именом Трнова Петка. Родом је из Рима , из хришћанске породице, живела је у 2.веку после Христа а након смрти родитеља ,имање је разделила сиромашнима и замонашила се.

Проповедала је забрањену Христову веру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповедања хришћанске вере затварана је, мучена и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године.. Њене мошти, касније су пренете у Цариград.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77