ПАЛА ОПТУЖНИЦА! Ратко Младић НИЈЕ КРИВ! - Хаг одбацио ратне злочине за Маркале!

Изненада закључен доказни поступак одбране генерала Ратка Младића пред Хашким судом. После сведочења руског пуковника Демуренка, пре исказа још два сведока одбране – крај! Веће судија Хашког трибунала изненада је, закључило доказни поступак одбране у процесу против генерала Младића.


Овај потез судског већа дошао је управо после сведочења руског пуковника Андреја Демуренка, припадника снага УН у Босни, у време ратних сукоба, који је раскринкао лажи о Маркалама. Како „Новости“ сазнају, судско веће је требало да саслуша још два сведока одбране, али је од тога напрасно одустало. Образложење одлуке тек ће данас бити доступно јавности, али све упућује да су се судије Трибунала већ „замориле“ од истине о Маркалама.

Пуковник Андреј Демуренко, подсетимо, у свом сведочењу потпуно је оповргао наводе оптужнице која терети генерала Младића да је Војска Републике Српске испалила минобацачку гранату која је, у августу 1995. године, испред сарајевске пијаце Маркале убила и ранила десетине грађана Сарајева. Руски пуковник Демуренко био је у то време начелник штаба Унпрофора у сектору Сарајева и учествовао је у истрази о експлозији.

Посведочио је у Хагу да „Маркале“ нису биле погођене минобацачком гранатом и сугерисао да је „испред пијаце могла да буде поставлјена и далјински активирана мина или граната која би имала исти учинак и оставила исти кратер на тлу, као пројектил испалјен из минобацача“. Истовремено, овај сведок оптужио је команду и већину припадника Унпрофора у Сарајеву за „пристрасност у корист муслимана“.

Како је казао, они су веровали да су Срби „агресори“ који желе да униште Босну и Херцеговину“. Казао је, између осталог, и то да „Војска Републике Српске није желела да уништи Сарајево, чак ни све непријателјске јединице којих је било по целом граду“. Није тешко претпоставити да би у сличном тону исказе дали и сведоци који су, засада, лишени такве могућности. Кажемо: засада, јер ће одбрана генерала Младића уложити жалбу на одлуку Судског већа да изненада закључи доказни поступак.

Извор: Вечерње Новости

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77