ИЗЕТБЕГОВИЋ ЈЕ НАРЕДИО МАСАКР У МАРКАЛАМА, А НЕ СРБИ – Речи Алијиног специјалца одјекују у Хагу!

Бивши припадник обезбеђења Алије Изетбеговића изјавио је у Хашком трибуналу да су напад на пијацу Маркале организовали Изетбеговић и исламски верски поглавар Мустафа Церић

Бивши припадник обезбеђења Алије Изетбеговића изјавио је у Хашком трибуналу да су напад на пијацу Маркале организовали Изетбеговић и исламски верски поглавар Мустафа Церић. Осим тога, он је сведочећи у одбрану Ратка Младића истакао да су напад спровели генерали Армије БиХ.

Сведок је – под псеудонимом ГРМ-116, скривеног лика и електронски измењеног гласа – изјавио да је као припадник специјалне јединице “Бисери”, 1992-94. био у обезбеђењу Председништва БиХ које је заседало у згради Народне банке у Сарајеву.

Младићев бранилац Миодраг Стојановић у судници је цитирао документ власти БиХ, као потврду да је сведок заиста био у јединици “Бисери”. ГРМ-116 тврдио је да је имао прилику да чује шта су председник Председништва Изетбеговић, реис-ул-улема Мустафа Церић, генерал Сефер Халиловић и други званичници говорили на састанцима.

Најснажнији утицај” на Изетбеговића, према његовим речима, имао је реис-ул-улема Церић, а њихов главни циљ био је да изазову интервенцију Запада на страни Муслимана “изазивањем масовне патње” у Сарајеву и Сребреници.

Како каже, реис Церић је “брзо убедио” Изетбеговића да је “то исправно” и да се “жртве морају поднети”.
Говорећи о нападу на Маркале, ГРМ-116 посведочио је да је “та идеја потекла од реиса, а спровели су је генерали Халиловић и Мустафа Хајрулаховић звани Талијан”.

– Њих двојица изнели су тај план да се минобацач постави у правцу Шпицасте стијене, код села Мрковићи, јер се знало да Срби тамо имају артиљерију која гађа често, тако да се та граната утопи у ту паљбу – рекао је.

– Алија и реис су то прихватили, а Сефер се окренуо ка Талијану и рекао: ‘Талијан ће то…” – описао је сведок, наглашавајући: “Био сам присутан када је Алија то одобрио“.

На следећем састанку, међутим, Халиловић је известио да “први покушај није успео” јер је “граната пала на неки кров близу Маркала”, а затим је, за нови покушај, чекано да на осматрачком положају Унпрофора буде иста посада, са којом је постојао договор да “не броје наше гранате”.

Алија им је рекао: Покушајте поново. Они су отишли и ускоро смо чули шта је било с Маркалама“, изјавио је ГРМ-116.

Према оптужници која генерала Младића (73), ратног команданта Војске Републике Српске, терети за терорисање становништва Сарајева, граната, која је 5. фебруара 1994. убила 66, а ранила 140 грађана, на Маркале је била испаљена са положаја ВРС.

УНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО - МАРКАЛЕ 1994

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77