КРАВИЦА – БОЖИЋНИ ПОКОЉ СРБА и после 21 година без казне


21 година од масакра над локалним српским становништвом које је убијено на Божић 1993. године. Њих су, на најрадоснији хришћански празник, мучки у рану зору поубијали муслимански војници из Сребренице под командом Насера Орића. Убијено је укупно 49 мештана, село је спаљено, а преживели правду још чекају.

Напад на Кравицу био је само један у низу добро организованих војих похода пар хиљада наоружаних „орићеваца“. Након Загона, Залазја и Бјеловца, у црно је завијена и Кравица.

Љубица Милановић изгубила је сина и мужа. Убили су их, каже, комшије из Сребренице:

– Све је то Насерова војска побила. Успут су опљачкали моје три куће, а опет су га пустили на слободу – каже бака Љубица.

Шест мештана се и данас води као нестало. Међу њима и муж Анђе Ђукановић:

– Ноћима не спавам. Мислим, где је, шта је – двадесет је година прошло, а не могу да га нађу. Нису наши људи способни да изврше притисак тамо где треба – кроз плач прича Анђа.

О злоделима Орићеваца говоре многобројни докази, фотографије које су годинама прикупљиване, али нису биле довољне да тужилаштво процесуира злочине.

– Заиста је прикупљено доста документације и достављено надлежним тужилаштвима, али до сада немамо ниједне оптужнице, ниједне правоснажна пресуде – каже Радојка Филиповић, председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Двадесет година након злочина из Тужилаштва БиХ стигао је само писмени одговор – истрага је у току.

Пресудом Жалбеног већа – Хашки трибунал ослободио је 3. јула 2008. године Насесра Орића за ратне злочине почињене током рата у Кравици и околини Сребренице.

Кравица је данас пуста. Све је мање деце и омладине. У последњем рату, протерано је више од 1.000 мештана. Парастос погинулим борцима и цивилима на Божић 1993. године као и помен за свих 3.267 убијених Срба са овог подручја служен је у Цркви Светих апостола Петра и Павла.

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77