ХАОС ЗБОГ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ НЕДИЋА: Сукоб комуниста и десничара испред суда, дошла и три свештеника

Поступак рехабилитације ратног премијера Србије Милана Недића, у којем ће данас на суду у Тимочкој улици бити одржано рочиште, изазвао је сукобе испред зграде суда, и то између неокомуниста и десничара.
Испред зграде суда окупило се око 50 неокуминиста и 30 десничара. И једна и друга група јасно носе своја идеолошка обележја: комунисти машу црвеним заставама и заставама СФРЈ, док десничари марширају под заставама са ликом Димитрија Љотића, као и организације „Збор“, чији је Љотић својевремено био оснивач. Они носе и заставу под којом су ратовали припадници војске јужњачких република из америчког Грађанског рата.
Десничари носе транспарент „Спасавање Срба није злочин“.
На скуп су дошла и тројица свештених лица у мантијама са још неколико младића. Свештена лица стоје поред десничара, али не учествују у скупу. Са стране комуниста, протесту су се придружиле и чланице организације „Жене у црном“.
Припадници једне и друге скупине се вређају. Комунисти узвикују „Идите у Блајбург“, док им десничари узвраћају са „Бандо црвена“ и „Како је на Дедињу?“. Десничари транспарентом поручују: „Крцун и Лека, проклети довека“.
Сукобљене стране ратују и песмама: десничари певају песме о Љотићу и Недићу, као и нумеру „Србијо мати“. Комунисти узвраћају са „Тито иде преко Романије“.
Од блиског судара дели их кордон полиције, а групе се међусобно вређају и једни друге називају усташама. У овом тренутку, неокомунисти блокирали су Тимочку улицу.
Поступак рехабилитације почео је 7. децембра 2015. године, седам година након што су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Милан Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији и враћен у Југославију. Недићу није суђено, јер је 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора.

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77