ПРЕНЕСИ ДАЉЕ: Пре него што заиграте ШОТУ прочитајте ЈЕЗИВУ ИСТИНУ како је настала!Шота је била жена једног од највећих Србомрзаца, који је харао по Косову и Метохији, која је након његове погибије узела мушку народну ношњу и наставила да убија српски народ истом силином као њен муж.

Чим споменемо реч ''шота'' одмах помислимо на игру која се, нажалост, игра на свакој српској свадби.

Њено порекло води по злу чувеној Шоти Гаљици, жени србомрсца качака (одметника) Азема Бејта из села Галице који је својевремено харао по Косову и Метохији.

Ово је сушта истина
Шота је након мужевљеве смрти зулумћарила и предводила одметнике. У српском народу сачувано је сећање на догађај када је Шота ухватила шесторо српске деце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.

Док су деца горела, приповеда се, Шота је са качацима играла своју игру око ватре, оргијала и певала: „Шоте, мори Шоте! Шоте, машала! Давно желим, мори, Шоте, да те играм ја!“.

На месту страдања невине дечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до свршетка Другог светског рата, када су је комунисти уклонили како би сачували ''братство и јединство – зеницу ока свог''.

Да ли из незнања, или пак из неких других побуда и разлога, Срби, нажалост, оберучке прихватају ову игру која је редовно, чак неизоставно, заступљена на репертоарима њихових славља.

И ако мало боље размислите, нема српске свадбе, која ће протећи без сцена падања на колена што је саставни део ове игре!

Ко је Шота Гаљица?!
Право јој је име Ћериме Халили, у преводу Шота Гаљица, и њен муж Азем Бејта, шиптарски терориста који је убијао Србе по Косову и Метохији.

Професор историје и декан косовскомитровачког универзитета, Драги Малинковић, који је на ту тему давно још објавио књигу и каже да је песма "Шоте, мори Шоте", настала као свадбени поклон.

Азем Бејта ју је наручио за своју жену Шоту, а Срби су је све време певали као своју.

Азем Бејта био је најпознатији шиптарски одметник, којег је, тешко рањеног, од стране српске жандармерије, спасла његова жена и саборац Шота Гаљица. Али, лечили су га надрилекари и Бејта није преживео.

А Шота Гаљица, када је њен муж погинуо, обукла је мушку народну ношњу и ставила кече на главу. Наставила је да се бори против Срба и српства истом силином као њен муж.

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77