У Босни најмање 104 српске масовне гробнице

У РАТУ У БОСНИ СТРАДАЛО НАЈМАЊЕ 32.000 СРБА,
А НЕ 24.900 КАО ШТО СУ ТВРДИЛИ МУСЛИМАНИ
Коначно направљена мапа злочина над Србима која обухвата око 1.600 локација масовних и појединачних гробница
Број српских жртава у целој БиХ, а посебно у Сарајеву, знатно је погубнији за српску популацију у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче - објашњава директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку, историчар Миливоје Иванишевић
        
Пише: Марија М. Зарић

        СРБИ су масовно убијани у протеклом рату у Босни. И то на најмонструознији начин, а њихове смрти су остале без икаквог судског епилога.

        Према евиденцији Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, страдало је најмање 32.000 Срба, од којих - 10.000 цивила. Апел да се направи централна евиденција несталих у БиХ, како би престало да се манипулише са бројем српских жртава, коначно је уродила плодом.

        Коментаришући наводе Истраживачко-документационог центра БиХ - тзв. ИДЦ - да је у протеклом рату у БиХ страдало 24.900 Срба - председник ове организације Недељко Митровић, у више интервјуа је упозорио да је тај податак непотпун и нетачан,  јер су, пре свега Сарајево и делимично Подриње, „крили“ истину о великом страдању Срба. Данас, то може и да докаже.

        Оперативни тим Републике Српске је стога, за тражење несталих израдио коначну верзију електронске мапе локација појединачних и масовних гробница, са више од 4.100 убијених Срба у протеклом рату, документовану потресним фотографијама које сведоче о спаљеним и измасакрираним жртвама. Реч је о веома обимном и сложеном пројекту Оперативног тима Српске за тражење несталих особа и Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина, а до сада је евидентирано 70 одсто стратишта широм БиХ.

        - Овде се крије разлика стварних губитака српског народа у БиХ, коју ИДЦ Мирсада Токач није хтео да преузме. Сарајевски ИДЦ умањио је и број масовних српских гробница у БиХ, јер је приказао постојање свега осам регистрованих масовних гробница, иако Република Српска располаже подацима о 104 српске масовне гробнице. А на 1.600 локација у БиХ до сада је пронађено око 4.000 српских тела - преноси Митровић.
 Очигледно фингирањем података, истраживачко-документациони центар БиХ је, уз објаву да је до сада током ратних сукоба од 1992. до 1995. године регистровао укупно око 98.000 жртава (55 одсто војници, 45 одсто цивили), оценивши да је међу њима убијено око 64.000 муслимана, 24.900 Срба, 7.700 Хрвата и око 500 „осталих“. Осим што је, евидентно, тиме ИЦД умањио број српских жртава за 5.800 убијених на нивоу БиХ и 4.027 у Сарајеву, новим подацима је додатно доказано и да је цифра од 300.000 убијених муслимана, најблаже речено - лажна.

        - Број српских жртава у целој БиХ, а посебно у Сарајеву, знатно је погубнији за српску популацију у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче - објашњава директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку, историчар Миливоје Иванишевић.

        Како је за домаће медије потврдио и шеф тима Горан Крчмар, нова мапа је аргументовани доказ да је српски народ претрпео огромна страдања у протеклом рату.

        - Подаци, број убијених, локације, фотографије ексхумираних посмртних остатака, недвосмислено показују какав се злочин десио над Србима, а ово је наш аргументован одговор на све лажи и манипулације којима се негирају српске жртве. Мапа обухвата око 1.600 локација масовних и појединачних гробница, разврстаних по градовима и општинама у БиХ, гробнице у Славонском Броду, Задру, Пакрацу и Сплиту, а израђена је и верзија на енглеском језику.Само у Сарајеву су евидентиране 333 појединачне и девет масовних гробница у којима су пронађена тела 394 убијена Србина -каже Крчмар.

        Мапа гробница садржи и спискове са именима српских жртава на територији целе БиХ, а подаци сведоче и о спаљивању посмртних остатака жртава на планини Озрен, где је још 1996. године откривена масовна гробница српских бораца Србачке бригаде. Наведене су и локације у западнокрајишком делу РС, Посавини, Подрињу, централној БиХ, на подручју Озрена и Сарајева. Нека пронађена тела су била и минирана.

        Као сведоци свесне манипулације са бројем жртава протеклог рата, углавном на штету Срба, ова мапа ће сигурно променити слику о рату у БиХ и срушити стереотип о искључиво бошњачким жртвама.

        Фaктu сматрају да је пробијен сваки рок да домаће и међународне институције пронађу и дају одговор на питање - ко је убио толико невиних српских цивила?

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77