XPВАТИ СУ УБИЛИ СРПСКОГ КРАЉА: Теслина одбрана Александра Карађорђевића од Американаца!

Његов практични ум био је један од најзначајних у свету, и допринео је науци као нико до данас. Али, умео је да размишља и на један други начин, на политички начин; ево шта је Никола Тесла рекао о краљу Југославије.
Велики српски научник, Никола Тесла, познат је по својим изумима скоро никада се није мешао у “политичка посла”, међутим остаће забележено да је овај геније бранио српског краља Александра Првог Карађорђевића од Американаца који су га клеветали у Њујорк тајмсу!
Тесла је тако 1934. године, недуго после атентата у Марсеју у којем је убијен Александар Први Карађорђевић упутио писмо чувеном Њујорк тајмсу и оштро протествовао због “клевета и лажи” које је наводио овај амерички лист тада изнео на рачун српског краља!
То што се мало зна о Теслиним политичким мислима и ставовима, говори да их је чувао за себе, али да није могао увек да се уздржи од коментара. Тако се из овог писма може закључити његова склоност ка краљу
– Ја сам рођен у Хрватској. Хрвати и Словенци никад нису били у позицији да се боре за своју независност. Срби су били ти који су се највише борили и цена извојеване слободе плаћена је српском крвљу. Истинољубиви Хрвати и Словенци тога се сећају са захвалношћу, али се бојим да су они убили краља на било који начин – написао је прослављени научник.
Тесла даље у писму наводи да је краљ Александар великим напорима ујединио Словенце, Хрвате и Србе, али да је то истовремено означило почетак бројних покушаја да се тадашња Краљевина Југославија разбије.
– Атентат на краља је уздрмао земљу до темеља, али се непријатељи Југославије узалуд надају њеном разбијању – писао је Тесла.
Он је сматрао да племенита крв великог човека само може да допре јачању заједништва, и да ће Александар увек живети у сећању свог народа као херојска фигура, попут великих државника Вашингтона или Линколна. Први, наводи Тесла је способан и неустрашив генерал, док је Линколн мудар вођа и патриотиа, који је живот завршио у мукама.
Овим писмом, Тесла је свакако показао то да му је стало до јединства три народа, Срба, Хрвата и Словенаца, али и да је истовремено поштовао снагу великих вођа Срба попут краља Александра.
Да је живео у тадашњој Југославији, можда би Тесла ушао и у политичке воде, али у сваком случају је добро што је био само научник са полтичким ставом.
Извор: telegraf.rs

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77