Ново етничко чишћење Срба у Федерацији БиХ

Срби су етнички очишћени у Федерацији БиХ, а то је показала и најновија ситуација, боље рећи лакрдија, око избора руководства Федерације БиХ, слажу се званичници из Републике Српске, након избора председника и потпредседника ФБиХ.

Подсетимо, поменута „тројка“ (председник Федерације Маринко Чавара, потпредседници Малика Махмутбеговић и Милан Дуновић) је изабрана гласовима Бошњака и Хрвата, док је Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ био против.

Миле Марчета, делегат Савеза независних социјалдемократа и лидер Завичајних социјалдемократа, каже да је потпуно оправдано поставити питање легитимности оваквог избора поготово српског потпредседника Федерације БиХ Милана Дуновића, када није изабран гласовима Срба, него Бошњака и Хрвата!

„То не иде на част ником од политичких субјеката у Федерацији. Срби су бачени тотално на маргину и ради се о новом етничком чишћењу Срба у Федерацији. Ово је срамота шта се ради, а да нико из међународне заједнице не реагује“, каже Марчета, који је делујући у Удружењу Дрварчана предводио повратак Срба у те крајеве одмах након рата.

Коментаришући чињеницу да још увек није попуњен ни Клуб Срба у Дому народа Федерације БиХ и да још увек има само 13 од потребних 17 српских делегата, Марчета је рекао да сумња да ће се он и попунити до краја четворогодишњег мандата.

„Мање је позната чињеница јавности у Српској да Клуб Срба све ове године од завршетка рата никада није ни био попуњен. Ето то довољно говори о конститутивности Срба у том ентитету и поштовању закона. Па, сама чињеница да никада од рата није потегнуто питање виталног националног интереса Срба на било коју одлуку довољно говори о свему и о томе ко је све ове године наводно представљао Србе у Федерацији“, истиче Марчета.

Он предлаже да се преостали број од четири делегата попуни или са листе кандидата српских партија из РС који на овим изборима нису добили довољан број гласова, или пак да то буду они српски представници у Дому народа који су били у претходном мандату.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оценио је да су избором представника Срба у власти Федерације БиХ, како је то учињено у понедељак у највишем законодавном телу тог ентитета, озваничени почетни кораци асимилације Срба у ФБиХ. Шпирић је у изјави Срни рекао да је фарса звана избор руководства ФБиХ ескалирала и коначно завршена, бар када је реч о српском народу.

Он је истакао да су Срби стављени у исти табор са осталима.

„То је јасно упозорење за Србе у ФБиХ каква имају основна људска права, а то је да не могу ни да бирају ни да буду бирани. Уколико хоће јасно да се изјасне као Срби њима је порука да треба да оду“, нагласио је Шпирић.

Сви су криви

Кривце за овакво стање Срба у Федерацији БиХ, Марчета види једнако у федералним партијама, међународној заједници, али и Србима и српским партијама.

„Клуб Срба није попуњен од оснивања до данас и ту је једнака одговорност свих побројаних. Међународна заједница ћути. Њима је битно да се власт у Федерацији успоставила, а како и на који начин, то њих не интересује. А и Срби притом ћуте, неће да дигну главу као што су Хрвати када су њима Бошњаци бирали представнике“, рекао је Марчета истичући да га чуди да су Хрвати сада заједно са Бошњацима изгласали избор Дуновића, а до јуче су они имали такву ситуацију да им Бошњаци бирају хрватског члана Председништва БиХ.

Гласови

Марчета подсећа да су само три делегата у Дому народа Федерације из странке која делује у РС – СНСД, и да су само они изабрани гласовима Срба, док је преосталих 10 „српских“ делегата из СДП БиХ, ДФ, Наше странке, Либералне странке БиХ и Народне странке „Радом за бољитак“ изабрани гласовима Бошњака и Хрвата и да они не могу бити легитимни представници Срба.

(Правда)

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77