Косовски мит !?


Већ вас видимо да сте се наоштрили и да једва чекате да откријете где је ту грешка на тему тако важне ствари као што је Косовска битка. А онда и по потреби да оставите неки коментар у коме ћете објаснити да аутор није Србин, да је издајник и незналица.

Е па ево.

На часовима историје смо научили да је све ишло отприлике овако. Србија је била прелепа средњевековна земљица. А онда су се појавили Турци са планом и програмом освајања универзума. То се нама (сасвим јасно) није баш много допало, па смо заказали Битку на Косову.

Милош Обилић је рекао да ће "сутра на Косову убити Мурата", што је лепо и урадио. Али, Турци су убили нашег Цара Лазара, одрубивши му главу. Кривац је пре свих велики издајник Вук Бранковић који се уплашио и побегао. И онда смо следећих 500 година плаћали данак у крви проклетим османлијама, мајку ли им...

Али стина је...

Па како да вам кажемо, истина је другачија. Заправо потпуно другачија. Кренимо редом.

За почетак у борби није учествовала само српска војска и само Срби, већ је ту била и босанска војска као и бројни Хрвати. Затим Вук Бранковић није издао никога, него је чак једини имао успеха у целој бици и однео победу на свом крилу. У турским архивама чак пише да су они у ствари изгубили Битку на Косову и то пре свега захваљујући управо Вуку Бранковићу.

Није вам довољно?

Ок, онда би требало да знате да не постоји ни једно једино веродостојно и недвосмислено сведочанство у историјским изворима о Милошу Обилићу. Човек није ни постојао. А пошто није постојао јасно је да он није убио Мурата. Већ се то десило у метежу битке. И Мурат није седео у шатору него је био на коњу. Све то пише у историјским архивама, да се разумемо.
Сутра ћу на Косову убити Мурата. Упс, можда и нећу зато што нисам ни постојао хаха...

Било би фино да приметимо и да Цар Лазар заправо није ни био цар него је био Кнез.

Има још. Неки од цењених историчара попут Александра Соловјева, Ханса Bизнера, или Џени Ватсон чак кажу да је Косовска битка била само једна од уобичајених оружаних судара у том периоду и да није била ништа важнија од преосталих 7 које су се догодиле. Исти аутори кажу да је од тих седам битака по свему судећи је 3 добила турска војска, 3 су завршене у корист српске војске, а једна је завршена заправо нерешено (битка на Ситници - 1382.) .

Заправо једино што можемо да тврдимо са сигурношћу је да се Косовска битка догодила. И то је отприлике све. Признајте да нисте то баш очекивали? Али тако је...

Извор:http://www.dominomagazin.com/article/23906/gradski-zivot/4-najgore-lazi-koje-smo-naucili-na-casovima-istorije

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77