Муслимани: „Пре ће Санџак постати део БиХ него Република Српска део Србије“


Пензионисани генерал бивше Армије Бих и лидер Бошњачке патриотске странке Сефер Халиловић, иначе пореклом Санџаклија, који је једно време током најжешћих сукоба у Босни командовао Армијом БиХ и у њој окупио пуно бораца и команданата пореклом из Санџака, поново прети ратом и упозорава да ће, „ако Милорад Додик и Томислав Николић покушају да осамостале Републику Српску, доћи до рата и да ће Санџак пре постати део Босне и Херцеговине него што ће Република Српска постати део Србије“.

Претње Сефера Халиловића објавила је турска агенција Анадолија, а пренели су их бројни портали и медији у Санџаку на којима се развила озбиљна дискусија стотина Бошњака из овог дела Србије, али и иностранства.

Док већина подржава Халиловићеве претње са „браво, генерале“ и „укинућемо Републику Српску“ уз отворене претње Србији и Републици Српској, мањи број трезвенијих подсећа да се ради о неуспешном и смењеном команданту, пензионеру и лидеру минорне странке, без утицаја у БиХ, који галамом и претњама жели да добије који политички поен и глас екстремиста у Босни.

Ганић Санџаку „даје“ републику

Бивши члан Председништва БиХ Ејуп Ганић, такође пореклом Санџаклија, подсетио је из Сарајева да је током Другог светског рата Санџак имао аутономију (под управом Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака – ЗАВНОСА) и да је на заседању АВНОЈ-а у Јајцу „имао статус републике“. Све то укинуто је 1945. године и од тада је Санџак, након што је подељен између Србије и Црне Горе, „трусно и неуралгично подручје“. Ганић Санџак види као европску регију у Европској унији.

- Повлачење паралеле између Републике Српске и „Независног Косова“ нема историјску реалност, Санџак је био део средњовековне и османлијске Босне све до Берлинског конгреса, Република Српска никада није била део Србије – каже Халиловић.

Он је нагласио да „Милорад Додик и Томислав Николић својом реториком и претњом отцепљењем Републике Српске шаљу лажне наде свом народу и додворавају се националистима у Републици Српској и Србији како би остали на власти“.

- Ако Додик и Николић наставе са том причом и том реториком, нека знају да су објавили рат Босни и Херцеговини и нека знају да ће тај рат изгубити. Ми до сада нисмо покретали ову тему да не бисмо били реметилачки фактор у Босни, али сада је дошло време да Републици Српској поручимо да Дејтонски мировни споразум више не вреди – истакао је Халиловић. – Ми никада нећемо доћи у ситуацију да кажемо: „Ево вам, носи вас ђаво.“ Ми ћемо пре доћи у ситуацију, а то време се очито примиче, да кажемо да Дејтонски устав више не вреди.

Халиловић је још рекао да „они морају знати да објава сецесије значи и објаву рата“.

- Из Босне могу изнети само онолико земље колико могу задржати на ципелама, БиХ ће остати недељива, независна и суверена, коме се живи са друга два народа, добро је дошао, сигурно. Коме се не живи, сретан му пут – поручио је на крају Сефер Халиловић.

На опаску да би његове поруке могле бити протумачене као нови позив на рат у Босни, он је рекао да све што каже треба схватити као „добронамерно упозорење“.(Вести онлајн)

Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77