Јужни словени према староседеоцима и суседима


На Балкану Јужни Словени су затекли староседеоце Келте, Илире, Трачане, Дачане и Грке.Пред навалом Словена староседеоци су бежали у неприступачне крајеве, а Словени су населили долине великих река. Староседеоце су Словени назвали власима – сточарима. 
Власи се временом спуштају са планина, а пошто их је било мање стопили су се са Словенима.Суседи Јужних Словена били су Баварци у данашњој Аустрији, Франци у данашњој Словенији и Хрватској, Лангобарди у северној Италији, Румуни и Грци.


Односе Словена и Грка обележило је словенско прихватање грчке културе (хеленизација) и њихово пресељавање у Малу Азију. Због тога данас нема словенских потомака на крајњем југу Балкана.
Румуни су настали као мешавина староседелаца Дачана и варварских племена (Германа и Словена)
Авари су народ турског порекла. Владар им је носио титулу кагана, па им се држава називала каганат. Бавили су се пљачком. Јужни Словени су били под њиховом влашћу. Крајем 8. века нестали су као народ због пораза од Карла Великог. 
Лангобарди су спречили продор Јужних Словена у северну Италију, а Баварци и Франци у централну Европу.Мађари су народ угро – финског порекла. Крајем 9. века они стижу у Панонију и одатле врше пљачкашке походе у суседне земље. Средином 10. века тешко их је поразио немачки краљ и они од тада прелазе на седелачки начин живота. До краја 10. века Мађари примају хришћанство и стварају државу у Панонији, чиме одвајају Јужне од Западних Словена.


Бугари су народ турског порекла, пореклом из Закавказја. У источни део Балкана где затичу Јужне Словене стижу крајем 8. века и намећу им власт. Пошто је Словена било више, Бугари прихватају словенску културу, па данас имају доста сличности са Словенима.
Ostavite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Sajt Srpska24 zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja.

Новија Старијa77